slogan tipografia la moderna
Llegint s´entén la gent
El desamor al llarg de la història
Una ressenya de Francesc Pou de ‘D’amor, res' d'Antoni M. Bonet. Editorial: Aila Edicions. Llibre de relats guanyador del Premi Carmelina Sánchez-Cutillas.2019
Francesc Pou - 13/04/2020
El desamor al llarg de la història

El tema de l’amor és fluent en l’obra d’aquest poeta i narrador de Carlet. No debades aquest polifacètic home de cultura i empresa ja havia dedicat dos llibres de contes (Amor cuit i Amor cru) a un dels grans tòpics de la literatura mundial de tostemps. Bonet ha tractat abundosament l’amor carnal i d’això en fa bon compte el llibres adés esmentats. Ara, però, amb aquests vint-i-un relats, l’autor mostra exemples palesos d’amor que més aviat, són desamor en la majoria dels casos, on la vessant física del noble sentiment és destriada d’aquella altra espiritual que en constitueix la base, la qual cosa conduirà a l’infortuni o al fracàs de la relació sentimental.

Amb un llenguatge de gran qualitat literària, perfectament acoblat a les èpoques descrites a cada relat, recorrerem de la mà de l’autor paisatges i temps que aniran des de la València del segle XVI fins la França del segle dinou, l’Anglaterra victoriana, el Hollywood dels anys setanta¸ la Rússia decimonònica o la Catalunya dels anys 30.

Pel que fa als protagonistes d’aquestes històries cal valorar l’esforç d’Antoni M. Bonet en burxar per les biografies de personatges molt coneguts del món de les arts i descriure-hi passatges amb afecció literària a allò més conegut de les seues vides, sobretot els episodis amorosos, on el desamor abocarà a la conclusió a les seues passions mancades de la generositat amb la qual el cor insufla aquest sentiment.  Mitjançant les planes d’aquest llibre, assistirem a les vivències, els neguits i les vicissituds en el camp de l’amor frustrat de grans escriptors, pintors, actors i actrius, etc., com ara Lord Byron, Greta Garbo, Enrico Carusso, Arthur Weslley, Anton Txèhov, i un llarg etcètera, sense oblidar els valencians Ausiàs March o Cèsar Borja.

Sense voler caure en la repetició, hem d’incidir en la maduresa del llenguatge narratiu de Bonet, amb uns tints poètics que constitueixen una bellesa afegida a aquella altra del relat i de la història, descrita aquesta amb una agilitat que permet detenir-nos en l’assimilació de les descripcions i els recursos estilístics fets servir per l’autor i no perdre per això ni un bri del fil de la narració.

Aconsellem una lectura pausada per tal d’assaborir la recreació en les diferents èpoques històriques així com també en el retrat d’uns personatges que no són gaire desconeguts per al lector. Si així ho fem, acabarem per invocar a la fi del llibre la lectura de més històries semblants, perquè haurem esdevingut autèntics còmplices o confidents de les desventures amoroses dels seus protagonistes.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario