slogan tipografia la moderna
Lo + de lo más
La volta al món en 80 Alcois, més o menys
Un interessant recorregut (o no) pel nom d’Alcoi a través del món
Pep Jordà - 16/09/2015
La volta al món en 80 Alcois, més o menys
Foto: Paco Grau / Muntatge: Xavi Cortés

Es Alcoi, en general i el seu nom en particular, un fet diferencial únic? Te altres imitadors arreu del món? I en el cas de tindre’ls com son? Emblemàtics? Entranyables? Emotius? Rarets?

Per respondre a aquestes i a altres preguntes l’equip d’Anàlisi i Investigació de Tipografia la Moderna s’ha passat l’estiu (aprofitant la falta d’activitat política i cultural a la ciutat) cercant per la xarxa (fins arribar al final d’Internet) poblacions, carrers, avingudes, empreses, llocs i llogarets que incloguen la denominació Alcoi (en qualsevol de les dos grafies) o al menys 5 de les primeres lletres. I aquest ha estat el resultat:

Muro del Alcoy
Com tothom sap Muro és un municipi valencià de la comarca del Comtat, que es caracteritza per tindre un carnaval més important que el d’Alcoi, un ex alcalde que és Conseller d’Economia i per pronunciar la vocal ‘a’ com si fos ‘o’. La localitat també és coneguda com a Muro del Comtat o Muro de Res, tot i que, legalment, conserva la denominació castellana Muro del Alcoy.

La inclusió ‘del Alcoy’ es va produir l’any 1916, per evitar la confusió amb els diferents Muro que hi havia a l’Estat. I contràriament al que puguen pensar els ortodoxes alcoians, no fa referència a la ciutat sinó al riu Alcoy, o Serpis. Ja que en el cas de noms de poblacions repetides per diferenciar-les hi havia que annexar ‘paraules amb noms de corrents d’aigua, muntanyes o territori’.
Muro

 

Alcoyes
Es un llogaret alacantí situat junt al Barranc de Rafal que dista 4 kilòmetres de la població de Benifallim, 4,7 kilòmetres de la Torre de les Maçanes i una distància semblant del Safari Aitana més o menys. Al igual que passa amb l’Alcoi en singular, Alcoyes gaudeix d’una situació privilegiada entre muntanyes, està mal comunicat i aposta pel turisme d’interior. A conseqüència d’açò, la seua activitat industrial i comercial és pràcticament nul•la.

Alcoyes

 

Alcoitão
Alcoitão -amb vírgula sobre la segona ‘a’- és un barri o districte, situat a la freguesia d’Alcabideche (nom que reben a Portugal les divisions administratives més menudes) dins del ‘concelho de Cascais’ molt a prop del Circuit d’Estoril i vora de catorze minuts en cotxe del Parc i del Palau da Pena de Sintra.

Alcoitão és al món de la medicina el que l’Alcoi -sense vírgula sobre la ‘a’- a l’univers de la Festa. A Alcoitão, a més de la Farmàcia Alcoitão – especialitzada en ortopèdia i dietètica- i d’un centre de rehabilitació que disposa d’equipaments tan moderns com el LOKOMAT (sistema de marxa robotitzat) o el Tanc de Marxa (marxa assistida dins l’aigua), hi ha l’Escola Superior de Saúde do Alcoitão’. Una centre de referència on es formen fisioterapeutes, terapeutes i terapeutes ocupacionals de tot Portugal. L’abreviatura del qual (ESSA) és -per cert- molt pareguda a la de l’Agència Espacial Europea (ESA) i gairebé clavada a la de l’Escola Politècnica Superior d’Alcoi (EPSA)
Alcoitao

 

Alcoy, Cebú
Qui no ha llegit alguna vegada als mitjans de comunicació locals la sorprenent afirmació ‘Alcoy tiene playa’? Doncs aquesta suada ‘broma’ que hem vist més voltes del que és recomanable en contraportades de diaris locals i en murs de Facebook fa referència a l’Alcoy de la província de Cebú, situat a la regió filipina de les Visayas Centrals. Una població de 14.571 habitants amb platges paradisíaques d’arena blanca, palmeres tombades pel vent i un hotel de luxe (o casi) anomenat Villa Rosa que, lamentablement no te res a veure -ni en el fons ni en la forma- amb el barri de Santa Rosa de l’Alcoi interior.
Cebu

 

Alcoyne Mine
Mina Alcoyne, a l’igual que Alcoi, és una antiga mina d’or abandonada situada entre French Gulch (una aldea fundada per miners francesos l’any 1849) i Bald Hill (una altre enclavament miner on, fins 1867, va funcionar una oficina de correus). Alcoyne Mine està també a prop del canal Jupiter Ditch i de la mina d’or German Ridge, on hi ha el Ridge Trail una espècie de via verda de a 40 quilòmetres destinada a genets, excursionistes i ciclistes de muntanya.

Totes aquests llocs, incloent la mina d’Alcoyne, es troben al comtat californià de Calaveras, antiga zona productora d’or. La capital de comtat es San Andreas (no confondre amb la falla de San Andrés tot i que no queda massa lluny). Ciutat que d’un temps ençà ha assolit una certa fama, per ser la destinació del vídeo joc d’acció i aventura Grand Theft Auto: San Andreas
Alcoymine

 

Palmira de Alcoy
Palmira de Alcoy és un municipi cubà de 33.000 habitants situat a l’interior de la província de Cienfuegos. Te una escola primària anomenada ‘Vladimir Illich Lenin’, 22 biblioteques escolars, una pública, una Casa de Cultura denominada ‘Olga Alonso’ i a més disposa de tres policlíniques, 49 consultoris mèdics, un centre d’higiene i epidemiòloga, tres llars maternes i una residència d’ancians.

L’afegitó Alcoy al nom original de Palmira va ser cosa del Governador General de l’illa de Cuba, don Federico Roncali Ceruti. El mateix que, en 1844, havia sufocat a Alacant la rebel•lió liberal del comandant de carrabiners Pantaleón Boné i que per això va rebre el títol de ‘Comte d’Alcoi’ creat expressament per a ell a sol•licitud de la conservadora Milícia Nacional de Alcoy.
Palmira

 

Alcoyonqui
Alcoyonqui és un nucli urbà de l’estat mexicà de Sinaloa. El seu nom, que d’entrada resulta xocant, no ho es tant si es te en compte la proximitat al municipi de Culiacán (només 21 Km) al que pertany administrativament i on té la seu social el Càrtel de Sinaloa, organització criminal mexicana dedicada al tràfic i distribució de cocaïna, marihuana, metamfetamines i heroïna provinent de Colòmbia i del Sud-est asiàtic amb destinació als EUA.

Alcoyonqui està situat a 140 metres d’altitud, té 41 vivendes i 151 habitants (82 homes i 69 dones). Una ràtio de fecunditat de la població femenina de 2,50 fills per dona. Un percentatge d’analfabetisme entre adults del 8,61%. I ningú parla llengües indígenes, llevat del castellà, ni disposa d’ordinador.

I a l’igual que l’Alcoi ‘desenganxat’ també te una espècie de Camilo Sesto anomenat Mario ‘El Cachorro’ Delgado. Un compositor, cantant i actor que ha aconseguit situar els seus ‘corridos’ a les llistes d’èxits de Mèxic i dels Estats Units i que ha participat amb pel•lícules tan conegudes com: ‘Un indio quiere llorar’, ‘Por ser mexicano’, ‘Los chacales de Sinaloa’ o ’Fantasías’
Alcoyonqui

 

Nezahualcóyotl
Nezahualcóyotl és un dels 125 municipis que formen Ciutat de Mèxic. Està situat a l’orient del Districte Federal i té una població de 1.109.363 habitants. Aquest municipi, fundat el més d’abril de 1963 –com no podia ser d’altra manera- està considerat el de major densitat poblacional de Mèxic, amb prop de 18.000 mil habitants per quilòmetres quadrat (ací 459,53).

A l’igual que passa amb Alcoi el 30 per cent de la població econòmicament activa es trasllada a altres poblacions de la capital, en particular al Districte Federal, per treballar. Mentre que el 70 per cent restant s’ocupa en l’activitat comercial i de serveis. Desconeixem si també aposten pel turisme d’interior.

El nom de Nezahualcóyotl procedeix de la llengua nàhuatl (que deriva de Nezāhual -dejú- i Coyotl -coiot-) i significa ‘coiot que dejuna’. La ciutat va ser anomenada així en honor Nezahualcóyotl monarca de l’antiga ciutat de Mèxic mort d’infermetat el 1472, vint anys abans de l’arribada de Colón a Amèrica, la qual cosa segurament li va estalviar una mort violenta.
Nezahualcoyotl

 

Cases i carrers
Com és lògic el nom d’Alcoi figura en el carrers de molts pobles de la contornada (Cocentaina, Ibi, Onil, Beniarrés, Benifallim, Bocairent, etc) de la costa (Altea, Denia, Pego, Daimús, etc) en ciutats de la província (Elx, Benidorm, Torrevieja, etc) En les capitals provincials (Valencia, Castelló i Alacant) En alguns dels indrets d’on Alcoi ha heretat la seua cultura i idiosincràsia, ja siga l’arribada des del Nord (Lloret de Mar, Terrassa, Sabadell o Barcelona, en el barri de Sant Gervasi – La Bonanova) o del sud (Castro del Rio, Almeria o Sevilla, on – per cert – cada Setmana Santa processiona el Santíssim Crist del Bon Fi i la Mare de Deu de la Palma i on, al número 10, hi ha un bar ‘de tapas sencillas pero muy ricas’ anomenat Alcoy 10 )
Alcoi carrers

També hi ha una Rua Alcoice a Vilar de Besteiros (una altra freguesia portuguesa del ‘concelho de Tondela’ prop de la Serra do Caramulo) que com poden veure a la imatge del Google Maps s’assembla com un ou a un altre ou, a la carretera que va de Batoi al Racó San Bonaventura, o viceversa.
Rua Alcoice

I un Alcoyne Road, una carrera sense eixida de vora 0,07 quilòmetres de llargària situada a Wyndover, una zona residencial de la Ciutat del Cap (Sud-àfrica), que com es pot observar sería clavada a les cases del Xorrador o del carrer del Freixe de la urbanització Gormaig si no fora per les tanques de fusta.
Alcoyne road

 

Set segles d’indústria donen per a molt
No es d’estranyar que amb el passat industrial d’Alcoi milers (bé després de la crisi que arrosseguem des fa vora quaranta anys centenars o, potser, desenes) d’empreses inclouen a la seua marca comercial el nom d’Alcoi. No només per estar instal•lades al terme municipal sinó també com una reivindicació de l’autòcton i com un reforçament de les senyes d’identitat culturals i lingüístiques pròpies com és el cas d’Alcoi Consulting, Alcoi Net, Alcoi Econet, Alcoitech, Alcoy Food, Alcoy Glass, Alcoy House, Alcoy Tour, Alcoy Mark, Alcoy Sport o Alcoy Puerta de Hierro. Un nom enigmàtic per a una empresa sense empleats que, des de 2009, no presenta informació al Registre Mercantil d’Alacant.

El que ja no és tan normal es que a York, Pennsilvania (EUA) hi haja una factoria, Alcoil, dedicada a la fabricació, desenvolupament, aplicació i suport OEM d’intercanviadors de calor amb soldadura d’alumini per a les indústries de processos HVAC/R. Signifique això el que signifique. La bona noticia és que l’empresa és solvent i disposa de l’ultima tecnologia en sistemes

O una Alcoa Global Center, situada al 390 de Park Avenue en New York, amb delegació a Tennessee (bressol del Jack Daniel’s) que és líder mundial en la fabricació de metalls lleugers i solucions amb materials múltiples. Perquè es facin una idea Alcoa ha fabricat el casc més gran d’alumini forjat d’una sola peça del món per millorar la protecció dels vehicles de combat del US Army.
Alcoil_Alcoa

O per anar acabant un Alcoy’s Hair Graphics un establiment de nom intraduïble que ofereix tractament contra la caiguda del cabell i que està situada en Lake Road, 1 en la població d’Avon Lake d’Ohio, i que per més que hem buscat no hem aconseguit localitzar en aquesta mena de polígon industrial / centre comercial a on la Google Maps. ¿Potser haurà estat clausurada per l’FBI a instancies del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Cardat Alcoià per practicar aquesta modalitat de pentinat acrobàtic, alhora que senyal d’identitat sense disposar de llicència ni dels deguts certificats de qualificació?
Alcoy hair

 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
COMENTARIOS

  1. Enrique says:

    Quina gran entrada! I molt curiosa. HI ha que veure la influència que té Alcoi per tot el món. Enhorabona, Pep per aquest meravellós treball

  2. Pacou says:

    Molt bon article, sí senyor, i ara una petita ajudeta més: si busqueu Alcoy Drive, Alcoy Road o Alcoy Street en trobareu també a Detroir
    t, Fenton i Sterling Heits (Michigan), a Columbus i Cleveland (Ohio), etc.

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario