Van dir que les dones no podien eixir a festes, van dir que no podien fer Diana, no podien fer esquadra, que no podien participar en esquadres mixtes, ni dones en la Glòria, i les dones van fer tot això en 1998, 2015, 2016, 2017 i 2018 respectivament. I els deus no ens van convertir en estàtues de sal.
Després van obligar a tothom a acceptar que l’article 16 de l’ordenança significava que les dones no podien representar cap personatge fester:
«Se denominan Personajes Festers aquellas personas que ostentan durante la Fiesta los cargos representativos siguientes:
a) Sant Jordiet
b) Capitanes, uno por cada bando
c) Alféreces, uno por cada bando
d) Mossén Torregrossa
e) Embajadores, uno por cada bando
f) Sargentos, uno por cada bando
g) Alcaide del Castillo Cristiano
Los cargos serán representados por personas que se identifiquen tradicionalmente con el personaje histórico que representan y los valores que los rodean.»
Les normes qui les interpreta? Això qui ho diu?
Ara algú ha pensat que l’alferes sí, però que els capitans en festes representen a Jaume I i a Al-Azraq i que és per això que les dones no poden representar-los, per què no, això qui ho va decidir? Com s’escampa per la ciutat eixa idea fal·laç?
Les tradicions les construïm nosaltres, hem de decidir com de participatives les volem i no anar inventant excuses pseudohistoricistes per continuar entrebancant la plena igualtat de les dones en les festes del nostre poble.
Les normes s’adapten a la societat i no al revés com ha sigut fins ara.
Queda molt per fer
La fotografia és «Al servei de ses majestats» de Joan Lluís Santamaria, 2n premi en color del concurs de Fonèvol de 2022.