slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Carta oberta a l’ASJ
Si volem promoure la igualtat, es poden llevar dels Estatuts i els reglaments les normes que es van instaurar per retardar la presència de les dones
Fonèvol - 17/04/2022
Carta oberta a l’ASJ
Foto: Paco Grau

Benvolgudes senyores, benvolguts senyors,

Sembla que estem en la mateixa línia de voler que les nostres festes de moros i cristians apleguen, algun dia, a ser igualitàries. En este sentit, volem explicar quins són els nostres suggeriments per aconseguir-ho.

És interessant copiar el que es fa en filaes com els Gusmans que tenen una fulla familiar per permetre la participació en la festa a diferents persones de la mateixa casa.

Per promoure la presència de dones de ple dret en les filaes, es pot encoratjar a les dones amb el trage sense drets, a passar-se a la fulla completa permetent que participen en una Diana, així es va fer amb èxit en la filà Realistes. Una altra manera és no oferir la categoria “sense drets” a les dones, esta idea també està donant bons resultats en Chano i Marrakesch, tot el món pagaria un poc menys, però la mateixa quantitat.

Si volem promoure la igualtat, es poden llevar dels Estatuts i els reglaments les normes que es van instaurar per retardar la presència de les dones. Podem tornar a tindre només un  trage per filà, igual per a tothom. Podem permetre que les persones de tots els gèneres desfilen juntes, tal com ja es va fer en l’arrancada de la Diana mora de 2017. Estos dos senzills canvis permetrien tornar a una única roda en cada filà i acabar en les contínues queixes entre hòmens i dones sobre si hi ha dret que una o un haja d’esperar més que un altre o una altra a fer esquadra.

Quant a la representació femenina en la directiva de l’ASJ, caldria proposar-se aconseguir un nombre paritari de dones i hòmens amb vot.

A llarg termini, també es pot pensar en el fet que hi haja alguna figura rellevant de la festa protagonitzada per una dona. I que una persona no siga important per ser la dona, la filla o la neboda d’un càrrec fester, és a dir, que les dones no sempre tinguen un paper secundari. Podríem començar per oblidar la paraula favorita, que discrimina ella mateixa. També cal oferir a les xiquetes la possibilitat de personificar a Sant Jordiet, que al cap i a la fi representa el bé, i això, ho poden fer tant les xiquetes com els xiquets.

Ah! I la voluntat,

Fonèvol
Queda molt per fer

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario