Fa unes setmanes es va celebrar a Belmonte el campionat mundial de la Lliga Internacional de Combat Medieval que, tot i que faja olor a esdeveniment friqui, és una competició molt seriosa en la que van participar divuit equips, integrats per més de quatre-cents guerrers i (atenció ara) guerreres que lluitaven en combats individuals, o en grups, amb espases, llances i destrals.
Combats que, per cert, són una recreació tan real –no com altres recreacions- de les lluites medievals que obliguen els participants a sotmetre’s prèviament a exhaustius controls mèdics i durs entrenaments per provar la seua resistència i tècnica. Els guanyadors van ser el polonès Marcin Waszkielis i l’estatunidenca Suzanne Elleres en la modalitat femenina. Però aquesta no és la qüestió.
La qüestió és: Com és possible que a Alcoi -paradigma de ciutat medieval gràcies a les festes de moros i cristians declarades d’Interès Turístic Internacional, a una muralla que li diu gos fes-te enrere a la de Carcassona, a una elit dirigent que té un puntet feudal que seria l’enveja de Tywin Lannister i a una activitat cultural digna de l’Escola de Traductors de Toledo- se li haja passat per alt aquesta competició? On teníem el cap? En que pensàvem?
O es que potser Belmonte té alguna cosa que no tinguem nosaltres a part de descampats, calor tòrrid i un castell? Be. Potser en la qüestió del castell podríem esforçar-nos un poc. En el de Belmonte va residir Juana la Beltraneja i en el d’Alcoi l’única persona que ens consta que haja passat dins molt de temps ha sigut Foia, el fuster. Al de Belmonte es van rodar escenes de la pel·lícula ‘El Cid’ i ací l’únic que ha rodat ha sigut algun fester escales avall per anar massa carregat (d’impedimenta). El d’Alcoi és propietat municipal mentre que el de Conca pertany a la societat Fortaleza de Belmonte, S.L. representada per Javier Fizt-James Stuart que, a més d’oferir les instal·lacions per als entrenaments de la Lliga de Combat Nacional, és seu de la Selecció Nacional de Combat Medieval i organitzadora de l’esdeveniment.
Però poca broma. Que amb quatre dies (de l’1 al 4 de Maig) el campionat ha reunit a 25.000 espectadors. Multiplicant per dotze la població de Belmonte. Xifra que es troba a anys llum de la suma que totalitzen els visitants de creuers, d’autobusos, de la societat hispana alemanya Maguncia-Valencia i els potencials usuaris del projecte ciutats amb AVE. Quatre de les iniciatives estrelles en les que treballa la regidoria de turisme de la nostra ciutat.
A què esperem, doncs, per copiar-los? Ja tardem en presentar la candidatura d’Alcoi com a organitzadora del pròxim campionat de la Federació Espanyola de Combat Medieval (si és que existeix i si no mirem de fundar-la)? Per què no aprofitem, ara que estem en farina, per convertir el castell de festes en seu de l’esmentada federació? Així a més d’estalviar-nos el muntatge i desmuntatge (que deu costar un pico) i comptar amb una instal·lació permanent susceptible de convertir-la en museu, guanyaríem punts per a la candidatura.
Què fa la regidora de Turisme que no està preparant una selecció local amb la flor i nata del festers més atlètics (primers trons abstenir-se) del trofeu filaes? Que si, pel que fora, no aconseguiren classificar-se per als combats medievals sempre podrien intentar-ho en els Highland games d’Escòcia amb la modalitat de llançament de troncs, o de columnes del segle XVIII, que per al cas és pràcticament la mateixa cosa, i d’això ací sí que en som especialistes.
Home, Sr. Jordà, si no s’ho posem al cap, s’ho haurem de posar a la cabota… Però és necessari competir!!! I a Alcoi guanyaríem, segur, el llançament de Plis- play d’un colp sec de munyiqueta. I si s’esforcem podem, inclús, treure bona cosa de bromera. I si se n’entera Del Bosque, tres o quatre Majorals
poden jugar el mundial de bufa lliure. No?
M’agraden les seues idees. Faria un Alcalde de collons!!! Jo el votaria sempre. L’admire molt sincerament…