slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Sabem escoltar?
Podríem equiparar la situació a utilitzar un Rembrandt de cobretaula, i quedaria preciós, però no es aquesta la seua fi
Víctor Pastor Peidro - 31/01/2022
Sabem escoltar?

-Hola, bona tarda, en que el podem ajudar?

-Voldria demanar per la comanda que espero rebre aquesta vesprada…

-Esperi un moment, un dels nostres comercials l’atendrà el mes aviat possible…

-“Quintet de Cordes en Mi menor, Op. 11, No. 5, G. 275: III. Minuetto”

– …

Segurament aquestes festes nadalenques, mes d’un ha rebut algun disc, subscripció d’Spotify o inclús algun antic vinil. Una meravella de regal, no hi ha dubte. Ara be, hem de tenir present que aquests obsequis no són equivalents a una preciosa capsa de bombons, i pot ser necessari cert coneixement previ, instruccions o formació per una correcta consumició del producte. La música enllaunada, necessita de certa cura per treure-la del seu envoltori, i cal que sigui correctament manipulada per un àpat enriquidor.

Tant a casa, amb un disc, com a l’auditori a sobre d’una butaca, qualsevol gènere musical que s’intenti refinar un xic més que un altre, necessita de certes actituds a l’hora de ser rebut. No cal ser estudiant de música, ni tan sols músic professional per tal de rebre el millor possible aquestes notes. Sols una correcta i oberta actitud farà possible gaudir realment el que en aquest espai ocorri.

Tant si sabem com si no el context del repertori, l’època, el compositor o compositora, o inclús certes característiques de la seua vida, cal tenir en compte certs aspectes. Es pot quedar al rerefons de la sala aquest so tan meravellós i cuidat quedant com una catifa a l’ambient, com un element que ajuda a fer una atmosfera triada, exquisida, relaxada… com un simple moble més de la cambra, que ens ajuda a descansar, relaxar-nos, o estudiar. I pot estar molt be i ser molt productiu pot ser. Però no és aquest el propòsit ni del compositor ni dels intèrprets que el fan possible. Podríem equiparar la situació a utilitzar un Rembrandt de cobretaula, i quedaria preciós, però no es aquesta la seua fi.

Cal deixar-se encisar i deixar-se sorprendre a base de prestar atenció però a la vegada deixant-nos endur. Podem buscar el fil conductor de la melodia i observar si pot ser aquesta va fluctuant d’entre els instruments. Podem tractar d’esbrinar l’estructura del moviment, si algun passatge ens recorda a algun altre que ja hem escoltat prèviament, intuint que pot venir a continuació, o que pot sorprendre la nostra oïda si certes notes canvien inesperadament. Hem de buscar la manera de rebre el major número de notes com un missatge i com una obra en conjunt, no com una seguida de sons que van passant alienes a nosaltres; del contrari, estarem relegant dita peça a ser un objecte més a la sala, una simple decoració, o un simple timbre d’espera telefònica, mentre ens ignoren uns quantes minuts mes, això sí, de manera molt educada.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario