slogan tipografia la moderna
A fondo
A Alcoi, durant el 2014, hem continuat respirant aire contaminat
La contaminació per ozó està augmentant l'afecció als cultius i als parcs naturals
Collla Ecologista La Carrasca - Ecologistes en Acció - 05/03/2015
A Alcoi, durant el 2014, hem continuat respirant aire contaminat

Un any més, la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció d’Alcoi ha analitzat els resultats de les dades oficials sobre la qualitat de l’aire recollides per l’estació de mesurament que hi ha instal•lada a la ciutat.[1]
Les dades mesurades en 2014 de l’ozó troposfèric posen de manifest que superem el valor objectiu de protecció humana segons la legislació espanyola i europea [2] i, per descomptat, els límits que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que té més en compte les evidències científiques de les conseqüències de la contaminació per a la salut. Segons els límits de l’OMS, les superacions a Alcoi han sigut molt freqüents: més de la meitat dels dies (quasi el 60%) des de maig fins a agost.

L’ozó de la troposfera és un dels contaminants més problemàtics que es respiren en les nostres ciutats, amb efectes nocius sobre la salut com a conseqüència del seu caràcter oxidant. L’exposició a nivells alts d’ozó empitjora les afeccions respiratòries (al•lèrgies, asma), encara més quan s’està fent exercici físic, la intensitat del qual és major en els mesos de màxima contaminació.

No s’han superat en cap moment els llindars d’informació a la població ni d’alerta, però no s’ha d’oblidar que el contaminant danya lentament sense produir efectes immediats. Alguns estudis relacionen l’ozó amb inflamacions de pulmó, símptomes respiratoris, increment en la medicació, morbiditat i mortalitat. Els grups més sensibles a aquests contaminants són la població infantil, els ancians i les persones amb problemes respiratoris i cardíacs.

Així mateix, cal tindre en compte que el caràcter fortament oxidant de l’ozó fa que no només agredisca els nostres organismes, sinó que també represente un greu problema per a la flora. Segons l’Agència Europea del Medi Ambient, «és el contaminant més agressius per als vegetals», per la qual cosa afecta tant els cultius agrícoles com la vegetació dels parcs naturals que ens envolten.

Segons les dades analitzades per La Carrasca-Ecologistes en Acció, el valor objectiu per a la protecció de la vegetació s’ha superat en un 28% i l’objectiu a llarg termini en un 380%.

Les partícules fines (PM2,5) ja no es controlen

En 2014 la Conselleria no ha mesurat els nivells de contaminació per partícules fines, les anomenades PM2,5 (o, si ho ha fet, no ha publicat les dades). Cal destacar que en anys anteriors sí que s’han mesurat i publicat els nivells de PM2,5, amb el resultat que els valors obtinguts incomplien clarament els límits recomanats per l’Organització Mundial de la Salut.

La Carrasca-Ecologistes en Acció qualifica de greu retrocés la falta de control de les partícules fines i considera que es tracta d’una mostra més del desinterés de la Conselleria de Medi Ambient per la protecció de la nostra salut i de la natura: «en compte de fer front a un problema real, el que fa el Govern valencià és amagar el cap baix de l’ala».

Les partícules en suspensió fines (PM2,5), que poden penetrar directament en els pulmons, cada volta es consideren més perjudicials. Estudis recents asseguren que estan relacionades amb l’arteriosclerosi i les malalties respiratòries en xiquets, a més de diabetis i problemes en la funció cognitiva i en el desenvolupament neuronal; també està confirmada l’existència d’un nexe causal entre las PM2,5 i la mortalitat cardiovascular i respiratòria.

Mesures per millorar la qualitat de l’aire

La mala qualitat de l’aire en les nostres ciutats és sobretot conseqüència d’unes polítiques de transport i urbanisme dirigides a fomentar l’ús del cotxe, que promouen la proliferació d’infraestructures i una gran ocupació de l’espai públic.

Cal recordar que, a més de la contaminació atmosfèrica, el cotxe és responsable d’altres impactes mediambientals com ara el soroll i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle causants del canvi climàtic.

La Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció insisteix en la necessitat d’adoptar mesures efectives de reducció de la velocitat i la quantitat de vehicles en circulació en la ciutat i el seu entorn, per a la qual cosa cal potenciar l’urbanisme compacte, els desplaçaments a peu, la bicicleta i el transport públic col•lectiu. En aquest sentit, el grup ecologista considera que cal un autèntic Pla de Mobilitat Urbana Sostenible per a Alcoi, necessari per a avançar de manera decidida cap a una reducció del trànsit en tota la ciutat.

Pel que fa al transport interurbà, és bàsic donar suport al tren convencional i, sobretot, potenciar el transport ferroviari de mercaderies en detriment del transport per carretera. En aquest sentit, denuncia la vergonyosa falta d’inversió en el manteniment i la millora de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València, que contrasta amb el malbaratament d’ingents quantitats de recursos en grans infraestructures de transport que han tingut una ridícula rendibilitat social i que han suposat un fracàs econòmic.[3]

NOTES

1.- Aquestes dades estan disponibles en la pàgina web de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, on es poden consultar lliurement les de totes les estacions de mesurament de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació atmosfèrica (tant les dades en línia, com les històriques).

2.- Reial decret 102/2011, de 28 de gener, relatiu a la millora de la qualitat de l’aire (que incorpora la normativa europea a l’ordenament jurídic espanyol).

3.- Vegeu el quadern «Infraestructures de transport i crisi. Mites i realitats»

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
COMENTARIOS

  1. Soqueta says:

    Tíos, a mí me parece chachi lo de darle a la patita o al pedal en bici, pero Alcoi es Alcoi y las costeras son las que son aquí, y si no me financian un motorito de esos que se adaptan o un patinete eléctrico yo me meto muy mucho que lo vuestro es voluntad pero más que eso es tontería. Y veréis, lo mismo un día nos morimos de respirar esta cochinada, pero para mí que no va a ser mañana o pasado, que sois alarmistas de narices. me parece que mirais el detalle demasiado y así se os va la fuerza porque la gente se cansa, y si no mirad cómo tenésis al pueblo con la coña de no y no y no en la Rosaleda. A ver si sois más realistas y menos panfleteros.

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario