Al nadal de 1865, un grup d’alcoians va decidir fer la primera cavalcada de Reis Mags per al 5 de gener de 1866.
Per aquells temps, al Diario de Alcoy (periòdic local de l’època) podía llegir-se: “Varios jóvenes de esta ciudad celebran esta noche la venida de los Reyes Magos, con la mayor brillantez según nuestras noticias que son las siguientes: A las siete de la noche, la banda de música ‘Nueva’ y varias personas con hachas de viento irán a esperar , partiendo de la plaza San Agustín a los reyes que estarán montando en tres briosos caballos, por la puerta de Cocentaina. La música nueva, tocará piezas escogidas y los Reyes arrojarán a los niños dulces”.
Al 1866 no existíen les actuals peces que s’interpreten a la cavalcada, i per tant quan al periòdic diu “piezas escogidas”, fa referència a un recull de nadaletes, balls, rondalles i pasdobles.
Com figura als documents històrics, la cavalcada va començar a tindre continuitat a partir de 1885, i amb ella també la música que l’acompanyava, però, quan es va establir una peça feta expressament per a la Cavalcada? Per trobar la resposta, hem d’anar fins l’any 1913 on el mestre Camilo Pérez Monllor compon el pasdoble “l’Entrà dels Reis” dedicat a la Societat El Panerot, entitat que s’encarregava d’organitzar la cavalcada els anys 1885-1915. La peça és una conjunció de dues melodíes purament alcoianes: la nadaleta “los pastores que supieron” i la més coneguda “Serra de Mariola”.
Arran de l’estrena del pasdoble a 1915, sempre serà la Primitiva la que interprete aquesta peça fins els nostres dies, amb excepcions de l’any 1931 on no es va sentir aquesta peça i va desfilar la banda de música de la Creu Roja, durant els anys de guerra civil (1936-1939).
Seguint el camí històric, també la Societat Musical Nova d’Alcoi ha estat acompanyant a ses majestats, però des del principi. Com es pot llegir al retall de periòdic d’abans, ja al 1866 “la Nueva” amenitzava la cavalcada amb pasdobles, nadaletes etc… I des de 1987 ho fa amb la marxa-fanfarria “Cavalcada dels Reis Mags d’Alcoi” escrita per José María Valls Satorres. És una marxa basada en el nostre cançoner popular, ja que inclou fragments de “Done’m l’aguilando” i “Pastoret on vas?” entre altres. També consta que abans d’interpretar al carrer la marxa dedicada del mestre Valls Satorres, la Nova va interpretar durant uns anys la “Cabalgata dels Reis” composada pel mestre E. Torró Insa. És una marxa triomfal també dedicada a la Societat Musical Nova d’Alcoi.
Pel que fa a la Societat Unió Musical d’Alcoi, ha participat tradicionalment en la Cavalcada interpretant arranjaments de la marxa triomfal de l’òpera “Aïda” de Giuseppe Verdi, la “Marxa Radetzky” de Johann Strauss (Pare), així com composicions “ad hoc” com “Barrabás” de Francisco Carchano, i peces dedicades a la propia banda com “Passen bones festes”de Bene Ripoll o “Fanfàrria Nadalenca” de José María Valls Satorres. Actualment, des de 2016 l’Unió interpreta pels carrers d’Alcoi “Nit Màgica”, una marxa escrita per Alfonso Yépez Santamaría “Chipi” el qual és percusionista d’aquesta banda. Aquesta marxa està inspirada en la nostra Cavalcada i dedicada a la seua banda.
Respecte a l’Agrupació Musical Serpis d’Alcoi, cal remarcar que és la banda més jove de les quatre d’Alcoi i per tant la seua participació a la Cavalcada és més bé nova. Des de l’any 2016, l’Agrupació Musical Serpis participa en la Cavalcada anunciant l’arribada dels Reis davant de les altres tres bandes, ja que aquestes acompanyen als Reis Mags. L’obra elegida per a la Cavalcada és el pasdoble “5 de Gener” de José María Valls Satorres, el qual va ser encarregat per la Societat Musical Nova d’Alcoi en motiu de la celebració del 125é aniversari de la Cavalcada. Com no podía ser d’altra manera, aquesta obra recorre una vegada més el cançoner popular del Nadal Alcoià.
Respecte a la Cavalcada i com Alcoià, he de dir que tenim una sort molt gran de poder fer una Burreta i una Cavalcada com les que tenim. No tot el món conserva la història com ho hem fet els Alcoians amb el Nadal, i hem tingut la capacitat d’afegir nous elements al Nadal sempre respectant el marc històric. El nostre Nadal és aquell que està fet per als xiquets però que també els majors es converteixen en xiquets quan veuen a les pastoretes, el Tirisiti, els Reis, etc…És aquest ambient màgic el que ens diferencia de la resta, i espere que es mantinga durant molt anys més