La primera sessió serà dissabte 7 de maig, en què la jove escriptora alcoiana Agnés Vidal presentarà el seu llibre Fem safareig, un estudi divulgatiu sobre el món dels llavadors tradicionals.
L’11 de maig, serà el torn de l’incombustible Jordi Raül Verdú, qui ens parlarà de l’aventura d’escriure i la relació entre rondalles, literatura i paisatge. El 18 de maig ens visitarà l’escriptora d’Ibi Lliris Picó, per a presentar la novel•la Moisés, estigues quiet. I el 25 de maig, gaudirem de la presència del poeta de Cocentaina Joan Jordà i de la presentació de Mar d’alens. Totes les xarrades seran a les vuit, al local del Club d’Amics de la UNESCO d’Alcoi, C/ Cid, 12.
Ara, toca explicar-vos qui és Agnés Vidal i de què tracta Fem safareig, per aquells que encara no la coneixeu. Agnés Vidal va guanyar el 17è Premi Bernat Capó d’Investigació amb Fem safareig. Es tracta de l’únic premi de tot el País Valencià dedicat a la divulgació de la cultura popular i l’etnologia, circumstància que ben eloqüent de la consideració que els valencians donen a la nostra història i a la nostra identitat. Amb tot, edicions del Bullent fa vora vint anys que impulsa aquest premi, amb un palmarés d’autors tan rellevants com Joan Pellicer i el Costumari Botànic, Joan Borja i Llegendes del Sud o Ivan Carbonell i Fantasmes al palau.
L’obra és un recorregut per mig centenar de llavadors, amb el fil conductor de trenta dones entrevistades. No debades, Fem safareig dóna veu a la història silenciada i menyspreada de tantes dones que tenien els llavadors com a punts de trobada, treball i conversa. Un espai reservat, aleshores, a les dones, com els casinos o els bars ho eren dels homes. Al capdavall, assistim a un recorregut per les vivències i per la geografia, pels costums i per les creences d’una època pròxima en el temps però llunyana en la forma d’entendre la viure. Aquella època sense aigua corrent ni electricitat a les cases, en què les nostres mares, xiquetes, havien d’anar a la font a omplir el cànter d’aigua o als llavadors a rentar la roba.
Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València. En el camp de la narrativa curta ha estat guardonada amb el XII Premi de Literatura Breu Vila de Mislata; el XIV Premi Sant Jordi, promogut per la Xarxa de Dones de 50 i més; el III Premi de microrelats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, convocat per l’Institut Català de la Dona, així com el VII Concurs de Relats Breus Hem de Parlar, convocat per IB3. A més, ha publicat el treball d’investigació El Cementeri dels Anglesos. L’herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent) i el recull de contes Petites Engrunes (Ed. Grup de Calabrot), del qual és coordinadora i coautora. També ha participat de la publicació “Ofegat per la burocràcia i els set relats finalistes del XXI Premi Illa de Menorca de Narració Curta”. Durant onze anys ha estat col•laboradora habitual de la Revista Lletres (Grup del Llibre). Actualment treballa d’educadora mediambiental a Eivissa