Destacados
Cultura
Aulas de Vida
A propósito de la exposición Rincones de Alcoy
Sí, las aulas de mayores trascienden lo puramente académico. Los que allí impartimos clases enseguida nos dimos cuenta del hechizo, de la magia que se vive en las aulas, como un ángel cincelado con el escoplo del tiempo. Ellos, los alumnos, también nos enseñan a los profesores valores como la paciencia, la constancia, la humildad, […]
Cultura
Javier Llopis finalista de la 60 edición del concurso de cuentos Gabriel Miró de la Fundación Caja Mediterráneo
El relato “El uso indebido de la risa” queda segundo en un certamen al que habían concurrido 4.539 obras
El periodista Javier Llopis forma parte del equipo fundador de Tipografía La Moderna. FOTO: PACO GRAU
Un relato de Javier Llopis, miembro fundador del equipo editor de Tipografía La Moderna, ha sido elegido finalista en la 60 edición del concurso de cuentos Gabriel Miró, que organiza la Fundación Caja Mediterráneo. La pieza se titula “El uso indebido de la risa” y discurre por los terrenos del humor negro. Un total de […]
Cultura
Amira, l’última flor de la muntanya
Presentació de la novel·la de Just Sellés a Fundación Mutua Levante el 08 de novembre
Quan l’emir Zayyan ibn Mardanis lliurà València als infidels, la seua filla Amira fou empenyorada al rei Conqueridor. Des d’aquell malaurat dia Amira caminà les més insospitades sendes de la mà de la reina Violant, en primer lloc, i del metge Yahyà ibn Yaqub al-Farrà, després, amb el rumor de la guerra sempre present.
Cultura
Pacte del Pouet
Una pintura amb història que es podrà veure fins al 30 d’abril en la sala d’exposicions de la Fundación Mutua Levante

L’any 2018 José Borrell ens va deixar dos fantàstiques creacions. D’una banda el Cartell anunciador de Festes i d’altra el Pacte del Pouet, una recreació de temàtica històrica que es pot veure a la sala d’exposicions de la Fundación Mutua des del 28 de març fins el 30 d’abril.

El procés de creació d’aquesta imponent pintura de 3 x 2 m va durar quasi dos anys. L’idea de crear-lo va sorgir de la mà de Just Sellés, l’escriptor que ha dedicat varies obres a la figura del visir de la muntanya. Joaquín Devesa, per la seua part, va sufragar el quadre pensat per a situar-se en una casa senyorial pròpia de l’època en la què està inspirada la pintura.

Pròpiament, el Pacte del Pouet, és un fet que va tindre lloc al segle XIII. Concretament al 15 d’abril del 1245 (segons la versió àrab), quan l’Infant Alfons d’Aragó, primogènit del Rei Jaume I, el Conqueridor, signava un pacte de rendició amb Abū ‘Abd Al·lāh Muhammad ibn Hudhayl, més conegut pel malnom d’al-Azraq “el blau”.  

D’aquesta història es conserva un pergamí bilingüe interlineat entre el romanç i l’àrab. Fruit de les traduccions, s’han generat diferents debats sobre la data en la que es va signar o el lloc, ja que en la versió romanç s’anomena “apud Puteulum” (en el pou). Diferents investigacions suggereixen que el lloc s’ubica prop del Castell d’Alcalà, on al-Azraq tenia “son alberg major”.

Aquesta pintura realista té com a objectiu escenificar l’acte en el que “el blau” entrega al Rei d’Aragó diferents possessions. Per una part, entregava en el mateix acte els castells de Tàrbena i Pop, mentre que altres castells com Castell de Castells, Xeroles, Margarida i Gallinera, els mantindria al-Azraq per tres anys, compartint els delmes amb els aragonesos. Passats tres anys també entregaria les alqueries d’Ebo i Tollos.

Un aspecte interessant a destacar es què en aquest període en el que al-Azraq retenia castells i compartia rendes, els aragonesos li permetien conquerir noves possessions.

Malauradament, passats tres anys el pacte es va trencar i va donar lloc a la primera sublevació d’al-Azraq (1247-1258). Després d’un forçat exili, el cabdill de les muntanyes tornaria a emprendre una segona sublevació al 1276, data en la que moriria a les proximitats d’Alcoi i fet que ha generat rius de tinta per exalçar la figura d’al-Azraq fins l’actualitat.

 

Bibliografia:
BAÑÓ ARMIÑANA, Ricard. Al-Azraq y Alcoy. Alcoi: Mariola ed., 2003.
GARRIDO I VALLS, Josep-David. Al-Azraq, el cabdill andalusí que desafià Jaume I. València: Denes, 2015.
LLUL, José. Al-Azraq. Visir i senyor d’Alcalà de Gallinera. Gandia: CEIC Alfons el Vell, 2008.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario