Destacados
Punto de vista
Lo innombrable
Unas líneas sobre el eterno debate sobre la duración de las Entradas de Moros y Cristianos de Alcoy
Foto: Paco Grau
Es uno de esos temas de los que habla toda la gente, pero que nunca salen en los periódicos, ni en las radios, ni en las teles. Una vez acabadas las Fiestas, miles de alcoyanos se hacen unos a otros las mismas preguntas: ¿son demasiado largas las Entradas de Moros y Cristianos?,
Punto de vista
Les dones de la festa d’Alcoi en números
Analitzem el nombre de dones en la festa d’Alcoi, assenyalem com estan canviant les coses en estes festes tradicionals per mostrar que encara queda molt de camí per arribar a la igualtat
Foto: Paco Grau
Pels volts del 23 d’abril se celebren les festes d’Alcoi, declarades d’interés turístic internacional, que estan modificant-se lentament per admetre la participació de les dones. Una de les bones notícies és que unes 33 dones han fet esquadra enguany, això suposa un 5,8 % del total de persones que han gaudit d’eixa formació. L’esquadra és una […]
Punto de vista
Entradeta 2019
L’heterogeneïtat La cinquena entradeta de Fonèvol va ser molt emocionant. Teníem ganes de passar-ho bé. quina alegria que alguna dona que mai ha pogut desfilar pel carrer puga fer-ho i que les persones agafen el sabre, no importa si és amb estil o de forma maldestra. Quin goig celebrar una activitat oberta sense mirar el […]
Punto de vista
La copa Sant Jordi
Un article que es pregunta el perquè de la no participació d'una selecció alcoiana en el Campionat del Mon de Combat Medieval.
Pep Jordà, 1/06/2014

Fa unes setmanes es va celebrar a Belmonte el campionat mundial de la Lliga Internacional de Combat Medieval que, tot i que faja olor a esdeveniment friqui, és una competició molt seriosa en la que van participar divuit equips, integrats per més de quatre-cents guerrers i (atenció ara) guerreres que lluitaven en combats individuals, o en grups, amb espases, llances i destrals.

Combats que, per cert, són una recreació tan real –no com altres recreacions- de les lluites medievals que obliguen els participants a sotmetre’s prèviament a exhaustius controls mèdics i durs entrenaments per provar la seua resistència i tècnica. Els guanyadors van ser el polonès Marcin Waszkielis i l’estatunidenca Suzanne Elleres en la modalitat femenina. Però aquesta no és la qüestió.

La qüestió és: Com és possible que a Alcoi -paradigma de ciutat medieval gràcies a les festes de moros i cristians declarades d’Interès Turístic Internacional, a una muralla que li diu gos fes-te enrere a la de Carcassona, a una elit dirigent que té un puntet feudal que seria l’enveja de Tywin Lannister i a una activitat cultural digna de l’Escola de Traductors de Toledo- se li haja passat per alt aquesta competició? On teníem el cap? En que pensàvem?

O es que potser Belmonte té alguna cosa que no tinguem nosaltres a part de descampats, calor tòrrid i un castell? Be. Potser en la qüestió del castell podríem esforçar-nos un poc. En el de Belmonte va residir Juana la Beltraneja i en el d’Alcoi l’única persona que ens consta que haja passat dins molt de temps ha sigut Foia, el fuster. Al de Belmonte es van rodar escenes de la pel·lícula ‘El Cid’ i ací l’únic que ha rodat ha sigut algun fester escales avall per anar massa carregat (d’impedimenta). El d’Alcoi és propietat municipal mentre que el de Conca pertany a la societat Fortaleza de Belmonte, S.L. representada per Javier Fizt-James Stuart que, a més d’oferir les instal·lacions per als entrenaments de la Lliga de Combat Nacional, és seu de la Selecció Nacional de Combat Medieval i organitzadora de l’esdeveniment.

Però poca broma. Que amb quatre dies (de l’1 al 4 de Maig) el campionat ha reunit a 25.000 espectadors. Multiplicant per dotze la població de Belmonte. Xifra que es troba a anys llum de la suma que totalitzen els visitants de creuers, d’autobusos, de la societat hispana alemanya Maguncia-Valencia i els potencials usuaris del projecte ciutats amb AVE. Quatre de les iniciatives estrelles en les que treballa la regidoria de turisme de la nostra ciutat.

A què esperem, doncs, per copiar-los? Ja tardem en presentar la candidatura d’Alcoi com a organitzadora del pròxim campionat de la Federació Espanyola de Combat Medieval (si és que existeix i si no mirem de fundar-la)? Per què no aprofitem, ara que estem en farina, per convertir el castell de festes en seu de l’esmentada federació? Així a més d’estalviar-nos el muntatge i desmuntatge (que deu costar un pico) i comptar amb una instal·lació permanent susceptible de convertir-la en museu, guanyaríem punts per a la candidatura.

Què fa la regidora de Turisme que no està preparant una selecció local amb la flor i nata del festers més atlètics (primers trons abstenir-se) del trofeu filaes? Que si, pel que fora, no aconseguiren classificar-se per als combats medievals sempre podrien intentar-ho en els Highland games d’Escòcia amb la modalitat de llançament de troncs, o de columnes del segle XVIII, que per al cas és pràcticament la mateixa cosa, i d’això ací sí que en som especialistes.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
COMENTARIOS

  1. Cagon dena says:

    Home, Sr. Jordà, si no s’ho posem al cap, s’ho haurem de posar a la cabota… Però és necessari competir!!! I a Alcoi guanyaríem, segur, el llançament de Plis- play d’un colp sec de munyiqueta. I si s’esforcem podem, inclús, treure bona cosa de bromera. I si se n’entera Del Bosque, tres o quatre Majorals
    poden jugar el mundial de bufa lliure. No?
    M’agraden les seues idees. Faria un Alcalde de collons!!! Jo el votaria sempre. L’admire molt sincerament…

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario