slogan tipografia la moderna
Punto de vista
Mites i llegendes de la incorporació de la dona en la Festa
Fonèvol - 12/05/2023
Mites i llegendes de la incorporació de la dona en la Festa

Després de les festes de 2023 volem fer un poc de balanç de què hem vist: la igualtat no s’ha aconseguit, tot i que hi ha qui ens ho volen fer creure. Cada volta que ho oblideu, pregunteu-vos quantes dones primer tro hi ha a les nostres festes.

Diuen que…
Ara que estem assolint que la gent mire les festes amb les ulleres violeta sembla que hi ha una multitud de dones fent esquadra o Diana, però el percentatge de festeres de ple dret continua molt lluny de ser el 50%. En 26 anys no s’ha arribat al 12%.
Tot i que el Pla d’igualtat d’Alcoi posa que s’ha de saber, i que les associacions que tenen drets especials per ser d’utilitat pública també tenen deures (un de fonamental és la transparència), encara no se sap quantes dones paguen fulla completa en les filaes. Per saber si les coses realment estan canviant, hem de saber d’on partim. Així tindrem coneixement de com van les coses.
Però ens arriben notícies que l’última filà sense dones que quedava a Alcoi ara té entre 2 i 4 festeres!
Encara que tampoc és per fer una festa perquè, quasi passat un quart del segle XXI, encara hi haja filaes que poden comptar les dones amb una sola mà.

Diuen que…
Hi ha “Mujeres en transitoria”. En el periòdic que es va distribuir el dia de les entrades posen noms molts estranys i diversos a les dones que formen part de les filaes: Acompanyants, dames, col•laboradores femenines, dones… ens crida l’atenció que una de les filaes té determinat número de “Mujeres en transitoria”. Què serà?

Diuen que…
Després de negar durant anys que els vestits femenins es van instaurar per segregar a les dones, ara les filaes han d’assumir la situació de fer que les dones canvien progressivament de trage fins que siga el més paregut possible a l’oficial, quan el més fàcil seria deixar-ne un per a tots.
Algunes filaes ara porten trage masculí, o femení o altre (el de zero drets), i van espentant a la gent en el sentit contrari al que l’han espentada durant anys.
Ens ha semblat graciós el comentari a un article de premsa que diu que ara es pot jugar amb els trages a buscar les set diferències. En algunes filaes no n’hem trobat més de dos, això sí, són perceptibles com indica l’ordenança.

Diuen que…
Enguany, el mateix home que quan tenia un càrrec polític rellevant va dir que les dones que demanaven drets a la festa eren “malas alcoyanas”, estava donant indicacions, amb orgull, a l’esquadra femenina de la seua filà. Ara resultarà que és l’adalil de la defensa dels drets femenins. Nosaltres sí que tenim memòria i recordem tot el que va dir en premsa i en les assemblees de l’ASJ.

Diuen que…
Continuen volent aplicar normes oblidades només quan hi ha dones a qui aplicar-les. Com quan van començar a fer votacions per admetre nous socis perquè entre les aspirants hi havia dones, i només és un exemple. De deveres que en Fonèvol ens alegrem que la gent estiga canviant d’opinió sobre la participació de les dones, però alguns festers són llops amb pell de corder.

Diuen que…
No ha d’haver esquadres mixtes. Recordem que en 2017 l’ASJ va incomplir la seua pròpia normativa permetent que la Diana fora mixta, volem tornar a demanar que es derogue aquesta normativa que els festers van inventar en 2004 per evitar que les dones feren esquadra.
Alguns festers no veuen amb bons ulls que dones que tenen menys antiguitat facen Diana o Esquadra abans del que els tocaria, però hem de recordar dues coses: d’una banda, que moltes vegades és perquè altres companyes que han estat pagant com la resta però sense poder exercir el dret per la prohibició de fer esquadres mixtes la tenien pendent durant anys, i d’altra, que això passa precisament per eixa norma imposada en l’ordenança en 2004, la solució seria tan fàcil com eliminar-la.

Diuen que…
Gràcies a la filà una dona havia fet realitat el seu somni de fer Diana, la mateixa filà que va imposar a les dones un trage sense drets durant anys i que va entronitzar, molt de temps, un primer tro que eixia en els periòdics, sense vergonya, a defensar que les dones no havien de ser festeres. I ens encanta el canvi d’opinió de la filà cap a la modernitat, però no oblidem que si una dona aconsegueix alguna cosa en la festa és gràcies a ella.

Diuen que…
En la revista de festes hi ha un article que parla de la dona en la festa. Pel que fa a Fonèvol no hi ha cap dada en l’article que corresponga a la realitat, l’autor tampoc se n’ha adonat que l’associació “Mossén Torregrosa” que defensava que les dones no participaren en la festa fa temps que no té activitat. La gent que s’encarrega d’editar la revista haurà de posar més atenció si vol que les idees que difonen siguen certes.

Diuen que…
Açò ja ho tenim aconseguit!
Hem de donar les gràcies a tota la gent que recorda que el camí cap a la igualtat està sent llarg i tortuós, i que ajuden a veure l’amnèsia festera que estem vivint, on molts no veuen el que s’ha fet per arribar fins ací, i el que encara ens queda!

#Untrageunafilà
#EsquadresMixtesJa

Fonèvol

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

Comentarios



Enviar comentario