Destacados
Punto de vista
Matando bares a cañonazos
El cierre de los locales de ocio nocturno, la legalidad y el sentido común
Vivimos tiempos extraños en los que todo el mundo apuesta por la inteligencia artificial y en los que nadie parece echar cuenta del sentido común. Las administraciones públicas son entes  paquidérmicos ajenos a toda lógica, que se han especializado en matar moscas a cañonazos. La situación creada con el cierre total de los locales de […]
Punto de vista
Obri la llauna
Un endoll, una claueta i l’instrument en mà. Un faristol mig recolzat d’amunt una taula, i una prestatgeria ordenada per a l’ocasió. Tot guardava per tal de disposar la següent lliçó... Tot, si els auriculars funcionaven, o no es queien, o qui sap qui i perquè, li venia de gust actualitzar-se
En pocs dies tornem re-agrupar-nos, amuntegar-nos i també il·lusionar-nos per tal de novament prendre parit en moltes lliçons. Tant a dins de classe coma fora esperant el nen que corre cap als braços de l’avi que l’espera, el proper curs ja ens està a l’aguait i disposat a avançar-nos per la dreta.
Punto de vista
El coronavirus y la teoría de la olla de pito
¿Serán capaces de aguantar los alcoyanos un periodo tan largo de privación de todas sus válvulas festivas de escape?
FOTO: PACO GRAU
Hay una teoría sociológica que asegura que Alcoy funciona con el mismo mecanismo que una olla de pito. Esta línea de pensamiento parte de una descripción tópica del carácter de los alcoyanos, a los que se considera una gente seria y trabajadora, poco dada a exteriorizar sus sentimientos. Una vez establecida esta verdad “irrefutable”, se […]
Punto de vista
Sweet Caroline
Estem sent justos amb aquesta dona súper preparada que parla espanyol, pensa en francès i domina l’anglès (tot i que no ha tingut temps de posar-se amb el valencià)?
Pep Jordà, 30/06/2015

Carolina Punset, líder de Ciutadans a les Corts Valencianes, es va ficar la setmana passada dins d’un jardí mediàtic (o potser caldria dir dins d’un bancal donada la seua condició d’ecologista) amb unes declaracions sobre l’ensenyament en valencià i el menyspreu d’aquells que el parlen. Però la pregunta és: Hi havia per tant? No estem fent una tempesta en un got d’aigua?

I el més important: ¿Som justos amb aquesta dona súper preparada que parla espanyol, pensa en francès i domina l’anglès (tot i que no ha tingut temps de posar-se amb el valencià) que a més d’exercir com advocada penalista ha treballat en organitzacions com Metges sense Fronteres o Projecte Home?

Reflexionem. Es cert que la frase ‘allá donde triunfa la inmersión lingüística estamos volviendo a la aldea’ no va estar a l’alçada de les circumstàncies. És una simplificació impròpia d’una persona amb tant de coneixement. De fet més que una frase d’un discurs d’investidura sembla un verset de la sarsuela ‘Los Gavilanes’ (¡Mi aldea! / Cuánto el alma se recrea / al volverte a contemplar)

Ni aquella altra. ‘… una educación que no abandone las lenguas universales para recuperar una minoritaria que aunque puede ser entrañable es poco útil para encontrar empleo’. Perquè com el necio que confonia valor y precio confon educació (conjunt de disciplines per desenvolupar les facultats intel•lectuals i morals d’un individu a fi de convertir-lo en persona crítica i responsable) amb currículum (conjunt de títols acadèmics i experiència professional d’un candidat a un lloc de treball). A no ser que Carolina tinga en el cap una nova assignatura anomenada Educació per a la Multinacional.

Ni l’expressió ‘imposición de lengua’. Primer perquè resulta ambigua de collons. De quina llengua parla? De la pròpia? De la materna? De la de xuclar? I imposar on? O damunt de què? A més, pensen que a hores d’ara encara queda alguna persona sensata que mirant la llista dels darrers presidents de la Generalitat, o la dicció de la darrera alcaldessa de València, crega que a aquest País es pot imposar qualsevol altra cosa que no siga el ridícul?

Tampoc calia que s’alterara tant insistint que al castellà se l’ha d’anomenar espanyol (sempre!) quan la RAE diu que el castellà -si no es una varietat de gallina negra molt ponedora- pot ser una forma totalment correcta d’anomenar la llengua espanyola quan se la vol distingir d’altres llengües parlades a l’estat. A no ser que Carolina no considere el català\valencià, el gallec o el basc llengües de l’estat, amb la qual cosa la qüestió prendria un caire ben diferent.

Però llevat d’això i del fet que Carolina va centrar el seu discurs en el perill de que el nacionalisme català arrele, via Compromís, al País Valencià deixant de costat temes de rabiosa actualitat coneguts per tots vostès, la resta de la intervenció va ser mesurada i correcta amb frases tan assenyades i coherents com la que va adreçar a Ximo Puig, candidat a la presidència: Lo que nos une es más que lo que nos separa por eso votaremos no a su investidura.

Una lògica que d’entrada pot semblar una mica borrosa però que, de segur, ens ajudarà a comprendre com una ciutadana del món, antinacionalista, cosmopolita, i molt preparada, que si haguera volgut podria estar asseguda a la taula dels rics i dels poderosos ha triat (com la carabassa de ‘Amanece que no es poco’) el bancal de les Corts de l’humil poble valencià, aldeà per naturalesa, per donar exemple al món. Només per això, Carolina, yo te llevo en el corazón.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:

DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario