slogan tipografia la moderna
Diccionari de butxaca
Malo
Malo es un exemple del fenomen conegut com sincretisme sil·làbic alcoià que tots farieu molt bé en conèixer per evitar confusions i lesions de coll
Fernando Lázaro El Carreter - 15/12/2021
Malo
Un aborigen alcoià assenyalant la casa natalícia de Camilo Sesto

No s’estranye l’amable lector/a si en algun dels seus viatges a Alcoi, en preguntar per un lloc o cosa determinada (La glorieta, per favor?. Sap per on para el monument a Sant Jordi?. On em deia que està la casa natalícia de Camilo Sesto?) rep com a resposta un contundent ¡malo! o ¡mala ahí! acompanyat d’un gest amb la boca entreoberta i d’un dit que assenyala al infinit.

No pense, de cap manera, que l’ aborigen interlocutor està advertint-lo de la presència d’una persona dolenta (malo/a, en castellà) mancada de tota bondat moral i inclinada a fer el mal. No. Malgrat que semble això, l’aborigen alcoià està donant, d’alguna manera, resposta a la seua pregunta només que ho fa amb la paraula alcoiana adequada per l’ocasió:  malo o mala ahí. Que, com ja hauran endevinat, és una contracció de l’imperatiu mira-ho (o mira-lo).

Etimològicament resulta impossible (almenys per a mi) explicar com s’ha passat d’una cosa (mira-lo o mira-la ahí) a l’altra (malo/a). El que sí se sap que aquest fenomen, conegut com sincretisme sil·làbic alcoià, és molt habitual a la ciutat i es dona en innumerables expressions com: pacavall, pandurmo, pacagase o papagarto que, contràriament al que sembla, no es la cria d’un papagai i una “lagarto” sinó que és la contracció de la frase “per a pagar-t’ho”.

NOTA D’INTERÈS HISTÒRIC.- L’any 2004 es va produir una greu epidèmia de torticolis a la ciutat coincidint amb el llançament de la cançó ‘Malo’ de la artista valenciana-extremenya Bebe. Amb tota probabilitat perquè molts alcoians i alcoianes en sentir allò de ‘Malo, malo, malo… eres’ anaven com a bojos mirant d’un lloc a un altre sense saber què mirar i es van acabar provocant severes contractures al múscul esternoclidomastoïdal.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario