slogan tipografia la moderna
Diccionari de butxaca
Xarrà pa beure
Frase popular alcoiana de caràcter enunciatiu, mai imperatiu, amb la qual es celebra una frase enginyosa o un acudit graciós
Fernando Lázaro El Carreter - 27/10/2021
Xarrà pa beure
Grup d'entusiastes festers i festeres celebrant una xarrà pa beure

“Xarrà pa beure” és una expressió alcoiana que té el mateix significat que la catalana “xerrada per a beure”. De fet la única cosa que les diferència és que la primera està mal escrita i la segona no. En tots dos casos es tracta d’una dita popular que s’utilitza sovint per celebrar una frase enginyosa, un acudit graciós o qualsevol altra expressió digna d’aparèixer en un guió de Quentin Tarantino o dels germans Cohen.

Es important entendre que es tracta d’una frase de caràcter enunciatiu i no imperatiu. Es a dir, si vostè es troba a la plaça de Dins i se li escapa un comentari graciós al qual el seu interlocutor respon amb un: “Xé, xarrà pa beure!”; tinga en compte que està informant al públic en general de la seua ocurrència però que de cap manera està obligant-lo a beure.

Dic açò, perquè en ocasions aquesta frase en determinats grups (comunament associats a filaes i entitats recreatives modernistes) on hi ha molts integrants que son molt de la broma i on es prenen les coses al peu de la lletra, la frase “Xarrà pa veure” ha causat vertaders estralls en els fetges dels esmentats integrants i, en no poc casos ha provocat fins i tot, comes etílics.

De fet investigadors del Centre d’Estudis Antropològics del Tossal (CEAT) estan analitzant la influència que la frase “Xarrà pa beure”  va tindre en la epidèmia de demència local informada l’any 1879 per l’Hospital San Juan de Dios d’Alacant atribuïda al consum excessiu de cafè licor (vegeu noticia al peu) En breu es publicaran les conclusions d’aquest estudi.

NOTA IMPORTANT.-  No hi ha que confondre la frase “xarrà pa beure” amb “xarrà o xerrada de beure que tan pot tractar-se d’un simposi per prevenir la ingesta d’alcohol com un altre per afrontar una cursa a través d’una bona hidratació. I encara menys amb ‘xarrà pa veure’ que segurament està més a prop d’un congrés d’oftalmològic que de cap altra cosa.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario