slogan tipografia la moderna
Un espai inconcret i dens com un somni
Pep Jordà - 23/09/2018

Fundación Mutua Levante va iniciar la seua activitat aquest setembre sumant-se a les activitats de la Fira Modernista amb l’exposició “Ridaura de prop» Aquesta mostra pretén donar una altra visió de l’escultor amb fotografies realitzades per Paco Grau. D’aquesta forma, l’espectador pot veure detalls, colors i textures de les seues principals obres al nostre entorn que escapen davant una mirada general de l’obra.

… desembocamos al silencio, en donde los silencios enmudecen. Octavio Paz

Hi ha solemnitat, tristesa, una seriositat, com de cop de taüt deixat a terra. Hi ha transcendència, infinitud, gestos que mouen a la reflexió. Una subtil angoixa que ho captiva tot. També hi ha memòria  i oblit. I un espai inconcret i dens com un somni. Hi ha la textura d’una tardor de marbre, el xiuxiueig del vent, la mirada nocturna d’una absència llunyana i un lament i un sospir que es perden en la molsa. I per damunt de tot hi ha silenci i hi ha bellesa.

Tot això i molt més, de fet, tot el que un vullga veure hi  ha a les escultures funeràries de Lorenzo Ridaura Gosálbez (Alcoi, 1871 – Anna, 1963) el principal escultor del modernisme alcoià a qui s’ha dedicat la segona Fira Modernista d’Alcoi. Un espectacular conjunt de detalls extrets d’àngels custodis, jacents, criatures divines i magnífiques que la càmera de Paco Grau, ha disseccionat per oferir-nos un univers minuciós i menut farcit de textures, detalls i colors tan bell i sorprenent com les pròpies escultures.

Tipografia La Moderna, com abans va ver Fundación Mutua Levante en la seua sala d’exposicions, ofereix als seues lectors l’oportunitat de gaudir d’eixos detalls mínims de l’obra més coneguda de Lorenzo Ridaura i d’altra més desconeguda a la ciutat, com és el cas del panteó on descansen les seues restes a la veïna localitat d’Anna. Tot això, com deia el poeta: ‘En un silencio ondulado / un silencio / donde resbalan valles y ecos / y que inclina las frentes / hacia el suelo.

 

¿Te ha gustado?. Comparte esta información: