slogan tipografia la moderna
Lo + de lo más
De la tripà al resopó. Frases fetes en taula
Unes quantes frases típiques per passar els Nadals a Alcoi discretament
Nando Moncho/ Arnau Cortés - 22/12/2017
De la tripà al resopó. Frases fetes en taula

De segur que en aquestes dates nadalenques molts de vosaltres assistireu a dinars i sopars en els quals abunden les frases fetes de l’alcoiania profunda. Volem compartir amb vosaltres algunes d’aquelles frases inspiradores en les tradicionals sentades mil·lenàries del Nadal per a que ens ajudeu a ampliar el ric bagatge en torn a les taules d’Alcoi

– Tinc més fam que el gos d’un ferreter. No sabem qui era el ferreter ni molts gossos va tindre, però molt bé no ho van passar. Podríem dir que aquesta dita es diu quan un individu/a entra a un lloc i fa visible la seua voluntat d’arrasar amb el que agafe per taula. Normalment i més quan es tracta d’un convidat, aquesta frase sol d’ur amagat un període de vaga de fam els dies previs als quals estan convidats a un banquet, aquells que quan entren afirmen tenir fam. Tots tenim a la familia el típic que inclús quan estan ‘parant taula’ aprofita els buits legals per anar punxant dels plats mentre ningú el veu. En lloc d’estómac té una androna.

– Pareix fetge! Estem davant d’unes d’aquestes frases multi usos que fem servir a la localitat on tot aprofita per a tot. La frase “Açò pareix fetge” si bé es fa servir per dir que una cosa està en un estat de tendresa al ser mastegada, també sol fer-se servir per a moments d’èxtasi i esdeveniments socials, com ara bé una entraeta, en la qual en el moment orgàsmic d’arrancar es sol pronunciar aquesta frase. Per cert, poques coses hi han al món alimentici més asqueroses que el fetge d’un animal. De vegades és més animal el que ho menja que el animal d’origen d’on prové aquest plat.

– Menja-t’ho ara que açò gelat no val res (ni calent tampoc)  Moltes vegades haurem sentit aquestes paraules quan estem a casa dels avis dinant? Normalment sol dir-se varies vegades per a atarantar al personal, quan estan en una tertúlia profunda (d’estes d’arreglar el mon), mirant la tele o fent-se un colp de cafè i es fa cas omís als plats presentats a taula. Aquells qui pronuncien aquestes paraules, també son molt aficionats/des a llevar-te el plat per posar-te’n un altre al davant, quan encara no havies acabat amb el primer. Tot un repte i exemple de superació acabar de menjar sense escandalitzar-se tenint al voltant a quest tipus de persones.

– Faça el favor de sentar-se ja. Al contrari que la anterior, esta frase es diu normalment a les mares/avies quan després de mil viatges de la cuina al comedor encara no han acabat de traure tot el que tenien previst com si a taula estiguera assegut tot el regiment d’infanteria de la marina reial.  Normalment aquesta frase sol tindre una resposta unànime “No patiu per mi que no tinc fam, mengeu ´vosatros´”. En lloc de la teva avia pareix un repartidor de pizzes, a qui només li falta l’amotet.

– Quina tripà! Aquesta frase no està associada al fet d’estar embarassada, encara que el volum de l’òrbita de l’abdomen ens puga confondre en estar a punt de trencar aigües. La Tripà es aquell efecte d’haver estat una gran ingesta d’aliments altament calòrics i encontrar-se “asasiat” després d’un dinar o sopar. La verdadera lliuta, si no estàs a tacasa i no vols acudir al bany, és intentar que no t’esclate l’eixida trassera i deixar un bon pastís de moniato a les mudes noves.

– Tindre abranor. La “abranor” ó “branor” és aquell estat després d’haver menjat com si no hi hagués demà en les dates senyalades, en les quals tenim molta acidesa dintre del cos. Un element d’estudi també és el remei per a aquest fet, curant-se comunament amb bicarbonato o sal de fruta.

–  Endeu, quina sentà s’hem pegat. Sentà fa referència a una llarga estona en taula i normalment en casa d’algun familiar o conegut. Normalment sol ser associada a la paraula autòctona “Boinà”, ja que no es pot dissoldre una sentà de llarga durada sense aprofitar-se de l’economia i bona voluntat de l’amfitrió. A aquestes sentades dona temps de parlar de política, debatir sobre futbol, criticar a algú i clavar-se en l’Esglèssia.

– Respó. La paraula resopó seria aquella prolongació de la “sentà”, ja que normalment després d’una bona sentà hi ha qui encara continua assegut a taula com si estigués apegat amb loctite a la cadira. Es en aquest punt, quan després de moltes hores, ja s’entra en fase de resopó, quan normalment en un alt estat de volum alcohòlic en sang, es trauen alguns aperitius per a rebaixar l’estat de “guitarró”. La gran majoria de voltes, qui abandona la taula dirant el resopó es per anar a pixar, ja que no pot aguantar-ho més; acció acompanyada de la frase ‘estic fent-me damunt’.

¿Te ha gustado?. Comparte esta información:
DEJA UN COMENTARIO
Los comentarios en esta página están moderados, no aparecerán inmediatamente en la página al ser enviados. Evita, por favor, las descalificaciones personales, los comentarios maleducados, los ataques directos o ridiculizaciones personales, o los calificativos insultantes de cualquier tipo, sean dirigidos al autor de la página o a cualquier otro comentarista. Estás en tu perfecto derecho de comentar anónimamente, pero por favor, no utilices el anonimato para decirles a las personas cosas que no les dirías en caso de tenerlas delante. Intenta mantener un ambiente agradable en el que las personas puedan comentar sin temor a sentirse insultados o descalificados. No comentes de manera repetitiva sobre un mismo tema, y mucho menos con varias identidades (astroturfing) o suplantando a otros comentaristas. Los comentarios que incumplan esas normas básicas serán eliminados.

Nombre

E-mail (no se publicará)

ComentariosEnviar comentario